27 okt Stay home, sweet home
Stay home sweet home
Je kunt meer geluk, gezondheid en succes uit je woon- en werkomgeving halen en nu heel belangrijk je weerstand verhogen. Nu we allemaal noodgedwongen zoveel thuis zitten wordt er veel aandacht geschonken in de media aan het wonen en werken tijdens Corona. Ik ben daar heel blij mee want ik lees veel uitspraken die gebaseerd zijn op Feng Shui en herken daarin ook mijn uitgangspunten voor het inrichten of aanpassen van huis, bedrijf of tuin. Daarom vind ik het leuk om hier het een en ander, hoewel niet altijd letterlijk, uit te citeren.
De Volkskrant heeft in het magazine van 18 april een hele bijlage aan wonen besteed.
“Samen (uit) thuis, samen thuis.”
Home is where (the heart) everything is
- “Net als veel anderen zoekt redacteur Esma Linnemann houvast in de inrichting van haar huis. Een gevoel dat ze ook na het grote thuisblijven wil koesteren”
- Er wordt nu meer gewoond dan ooit en deze quarantaine tijd gaat iets doen met onze verhouding tot wonen, mensen willen weten hoe ze meer geluk halen uit hun omgeving.
- Voor veel werkende mensen was een huis alleen maar een plek om tijdelijk uit te razen en dan weer de wereld in te trekken.
- Mensen die nooit veel aandacht hebben besteed aan hun woning maar nu aangewezen zijn op de beschikbare vierkante meters denken nu : Dit huis moet beter, mooier en schoner. Ik zoek naar symmetrie en balans.
- Iedereen wil zich ontdoen van ballast, buiten heerst chaos maar binnen wil nu iedereen ordentelijkheid en geborgenheid.
- Mensen zoeken nu antwoorden en troost, hoe kan een woonomgeving daar aan bijdragen.
- Mensen hebben vaak niet het talent om in te richten of geld over voor een fijn interieur.
- Ik zorgde te weinig voor mijn lijf en mijn huis, ik was buiten en verwaarloosde de binnenwereld.
- Hoe creëer je een thuis waarin je je veilig voelt en getroost.
- Ik snak naar een inrichting die me het gevoel geeft dat ik leef.
Dit is een universeel verlangen schrijft de industrieel ontwerper Fetel Lee in haar boek “vrolijkheid”. Zij wilde begrijpen hoe vormen en kleuren mensen plezier kunnen geven. Haar langdurige studie wees uit dat objecten en patronen in ronde vormen ons weerbaar maken, ze resoneren ervaringen uit de natuur. Ons ‘oerbrein’ ziet puntige en vierkante vormen daarentegen als gevaarlijke obstakels. Ook kleuren als antraciet en grijs leveren negatieve associaties op, terwijl we ons door groen en rood vitaal voelen. Dit komt precies overeen met de filosofie van Feng Shui. Dus dit onderzoek bewijst de juistheid van deze Feng Shui adviezen.
Zij beschrijft verder dat een Japanse kunstenaar een verpleeghuis ontwierp vol bonte kleuren en rond vormen. De kille vormgeving van veel ziekenhuizen en kantoren, maar ook het interieur bij veel mensen thuis komt volgens haar voort uit de misvatting dat uitbundigheid kinderachtig is en dat we boven onze dierlijke verlangens moeten uitstijgen.
.Dit is vooral in het calvinistische westen het geval, want bv. in zuid Amerikaanse landen of in de Afrikaanse cultuur komen kleur en ronde vormen wel veel voor. In ziekenhuizen zie je tegenwoordig steeds meer kleur en afbeeldingen uit de natuur. En een andere misvatting is dat wit rust uitstraalt en kleur onrustig is. Mensen zijn ook vaak bang om kleur te bekennen en te gebruiken.
In een van de vele ontroerende momenten in de documentaire “For Sama”, een intiem verslag van de belegering in Aleppo is te zien dat de documentairemakers een tuin hebben aangelegd achter hun huis. Na een bominslag rennen ze naar buiten om de planten onder het puin uit te halen. Dus zelfs in tijden van veel grotere crisis blijkt dat de woonomgeving van diepe betekenis is .
Filosoof Alain de Botton in dit magazine:
- Het creëren van een betekenisvolle omgeving is van diep menselijke behoefte.
- Onze huizen vormen onmiskenbare pijlers van onze identiteit, herinneringen aan wie we waren en uitingen van wie we zouden willen zijn.
- Blootstelling aan rouw blijkt een van de opmerkelijke voorwaarden van architectonische waardering.
- Misschien dat het verdriet wat we nu voelen door het verlies van onze gewone leven nodig is om architectuur meer te waarderen maar ook waarom we nu meer schoonheid in ons huis willen.
- We hebben net zoveel behoefte aan een stoffelijk als aan een geestelijk huis als compensatie voor onze kwetsbaarheid
Dit is iets wat ik ook van mijn eigen leven ken, na iedere verbroken relatie wilde ik mijn huis weer mooier maken en ging ik opruimen en met kwasten aan de gang, beetje verbouwen en iets nieuws aanschaffen. Dit is een aantal keren gebeurt. Na de dood van mijn partner in 2001 heeft mijn tuin mij gered zoals ik in mijn vorige blog geschreven heb en ben ik nog in de rouw aan een internationale vervolgopleiding Feng Shui begonnen. Deze Qi-Mag opleiding is ook gericht op het helen van oud zeer in en om een huis en in grondstukken. Denk maar eens aan de sfeer in de omgeving van Verdun waar ik nogsteeds de zwaarte en het verdriet voel van de eerste wereld oorlog.
Phoebe Oldry in haar TED talk
Thuis schuilen we van de wereld. Onze huizen zijn havens waarmee we een sterke emotionele band hebben. Nu het buiten niet veilig is leggen we massaal aan in deze havens.
Een huis moet je geborgenheid geven, een veilige plek zijn waar je compleet jezelf mag zijn en waar je kunt schuilen en troost vinden. Voor mensen die al zo`n plek gecreëerd hebben valt het veel minder zwaar, of is het zelfs verrassend fijn om veel thuis te zijn. Daarbij heerst er ook veel meer harmonie dus veel minder stress en strijd. Wil je zo`n plek dan laat het mij weten
Abraham Maslow
- Wonen is een primaire menselijke behoefte en is terug te vinden in verschillende lagen van de Maslow pyramide.
De noodzaak van onderdak vinden we terug in de basis. - Volgens Maslow hebben wij zowel spirituele als materiële behoefte, zaak is om de juiste balans te vinden. En juist die 2 componenten komen terug in de omgeving die we thuis noemen.
Feng Shui is met name een combinatie van beide
Studie van de universiteit van California wijst uit dat rommel leidt tot een verhoogde waarde van het stresshormoon cortisol, vooral bij vrouwen. Het is dus van levensbelang om ordentelijk te zijn.
“Home is where I want te be/ but I guess I am already there”
David Byrne bezingt de kwetsbaarheid- en de verbazing- die je ervaart wanneer je besluit je aan iemand te binden. Ik hoor ook een lijflied voor deze tijd. Hier op deze plek in dit huis, is waar het kennelijk gebeurt. En hier maak ik er iets van. Een gevoel dat ik wil koesteren, ook als de wereld zich straks weer ontsluit.
Onze woon- en werkplek heeft ongekende invloed op ons leven, zowel positief als negatief. Heel veel emoties die we ervaren zijn niet altijd van onszelf, we worden vaak onbewust erg beïnvloed door onze omgeving. Oude emoties die nog ergens hangen, de invloed van kleur, vormen en voorwerpen en zoals nu wanneer er een collectieve angst heerst, dit alles heeft zijn effect op ons.
Fijn wanneer je je bewust wordt van je eigen omgeving en daar een positieve verandering in aan kunt brengen.
Veel lichamelijke klachten en slaapproblemen zijn ook vaak niet door jezelf ontstaan maar worden veroorzaakt door elementen uit je omgeving zoals te veel straling of te veel onrust. Zeker mensen die hooggevoelig zijn hebben hier veel last van maar niemand blijft gevrijwaard.
Anderzijds kan je omgeving ook een heel positief effect hebben zodat je weer energieker, positiever en creatiever wordt en weer in een flow kunt komen. Kijk eens naar de vele referenties
Laat mij je helpen, neem vrijblijvend contact met mij op dan kunnen we kijken hoe we jou omgeving fijn, mooi en gezond kunnen maken.
Consulten op locatie en online, ook voor persoonlijke vragen en al 20 jaar ervaring . 06 29121258 of info@fengshui-visie.com
Met hartelijke groet, Hanny
Feng Shui Visie Contact
Hanny Verheijden:
Qi-Mag Feng Shui consultant
Tilburg, Noord Brabant
info@fengshui-visie.com
+31 (0)6 2 91 21 258
+31 (0)13 536 56 93
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.